De stem wordt wel eens de spiegel van de emotie genoemd. En wanneer problemen optreden op het gebied van de stem en je niet meer kunt praten, zingen, roepen als voorheen, dan maakt dat zeker wat los. Je stem is een complex apparaat. In onze praktijk zien we veel volwassenen met stemproblemen. Om hun stemklachten goed te kunnen behandelen, hebben we verschillende aanvullende opleidingen en cursussen op het gebied van de stem gevolgd. Daardoor gebruiken we in de behandelingen steeds de nieuwste technieken.

Lax Vox

De Lax Vox methode is een in Finland ontwikkelde methode om de stem te ontspannen, herstellen en een betere, dikkere en meer ontspannen stemplooisluiting te krijgen. De naam Lax Vox is ontstaan uit de samenstelling van twee Latijnse woorden Lax (=vrij) en Vox (=stem). Het betekent dus letterlijk: vrije stem. Lax Vox is een praktische methodiek, met als doel de bevordering van efficiënt stemgebruik waar het gaat om draagkracht, klank en belastbaarheid. Het is een direct toepasbare, simpele methode waarbij met een siliconen buisje in water wordt geblazen met geluid. Het wordt ook wel ‘bubbelen’ genoemd.
Met name mensen die (te) veel spanning gebruiken bij het stemgeven hebben baat bij Lax Vox. Ook helpt de techniek bij oververmoeide of zwaarbelaste stemmen. Na een korte tijd is herstel van de stem voelbaar en hoorbaar. Een groot voordeel van de techniek is dat we je deze vrij snel kunnen aanleren, waarna je hem zelfstandig gebruiken. We zetten het bijna altijd in binnen de stemtherapie.

Manuele larynxfacilitatie

Bij manuele larynxfacilitatie (MLF) worden de spieren rond je strottenhoofd, nek, kaak en mondbodem gemasseerd en gestretcht. Stemproblemen gaan vaak gepaard met teveel spanning in de spieren rondom het strottenhoofd. Het kan dan lastig zijn om toch op een ontspannen wijze stemoefeningen te doen. Deze verhoogde spanning kan de doorbloeding belemmeren en pijn en vermoeidheid veroorzaken. Ook kan je het gevoel hebben dat je een slijmprop of brok in je keel hebt en kan het slikken moeilijker gaan. De behandeling geeft vaak direct al vermindering van je klachten, zoals een verbeterde stemkwaliteit en gemakkelijker slikken.  Ook kan MLF verlichting geven in een periode van hoge stembelasting, na een stemoperatie of verkoudheid.   Nicole volgde een speciale opleiding voor manuele larynxfacilitatie.

Estill Voice Training

De Estill Voice Training (EVT) is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde stemmethode.
Deze methode richt zich op de specifieke spieren en bijbehorende functies die nodig zijn om een bepaald stemgeluid te beheersen en op een gezonde manier toe te passen. Rond het jaar 2000 is EVT geïntroduceerd in Nederland en sindsdien zeer populair in de wereld van zangers en sprekers. De meeste Nederlandse Conservatoria en Muziektheater-opleidingen werken momenteel met Estill Voice Training. Op dit moment is geen enkele andere methode zo precies, allesomvattend, wetenschappelijk onderbouwd en duidelijk als EVT. Estill Voice Training is een handelsmerk van Estill Voice International. Paulien volgde bij Alberto ter Doest level 1 en level 2 van de opleiding Estill Voice Training.