Binnen onze praktijk geven we begeleiding bij lees- en/of spellingproblemen voor kinderen of volwassenen die buiten de vergoede dyslexiezorg* vallen. Wij doen geen dyslexie-onderzoeken, maar begeleiden wel bij lees- en/of spellingproblemen. Kinderen en/of volwassenen die geen dyslexie-verklaring hebben, die een lichtere vorm van dyslexie hebben, of die bijkomende problemen hebben (zoals een TOS of ADHD), kunnen bij Nydia en Mahalia terecht. Zij zijn gespecialiseerd in de begeleiding van lees- en spellingproblemen en dyslexie.
Dyslexie
Wat is het
Dyslexie is een specifieke leerstoornis waarbij er sprake is van een hardnekkig probleem in het aanleren van accuraat en vlot lezen en/of spellen op woordniveau (SDN, 2016). Het lezen gaat moeizaam, omdat er geen goede verbinding is tussen de klanken en letters (de klank-/tekenkoppeling). Door deze moeizame klank-/tekenkoppeling is het voor een persoon met dyslexie moeilijk om een woord dat ze zien, goed uit te spreken (met de juiste klanken). En omgekeerd is het moeilijk om een gehoord woord, correct op te schrijven (met de juiste letters). Het automatiseren van de klank-/tekenkoppeling geeft dus vaak problemen. Deze automatiseringsproblemen komen soms ook naar voren bij andere taken, zoals bij het leren van tafels, het benoemen van namen, het onthouden van reeksen (bijv. de dagen van de week), etc.
Dyslexie staat los van intelligentie. Wel kan intelligentie bepalend zijn voor de wijze waarop een persoon met de dyslexie omgaat en de mate waarin de dyslexie belemmerend is voor het verdere functioneren. Dyslexie is een leerstoornis die gedeeltelijk erfelijk bepaald is. Wanneer (een van) de ouders dyslexie heeft/hebben, vergroot dit het risico op dyslexie bij het kind. Ongeveer 7% van de basisschoolleerlingen heeft dyslexie en 3 à 4% heeft een ernstige vorm van dyslexie.
Gevolgen
Wanneer er problemen zijn met het (leren) lezen en/of spellen, kan dit ertoe leiden dat het kind een lees-/spellingachterstand oploopt. Aangezien onze maatschappij erg gericht is op schriftelijke communicatie, kan dit ervoor zorgen dat een persoon met leesproblemen onvoldoende vaardig wordt in het lezen en/of spellen en zich daardoor onvoldoende redt op school, tijdens werk en op overige gebieden in het dagelijks leven. Wanneer het vlot en nauwkeurig lezen en/of het correct spellen niet lukt of moeizaam verloopt, kan dit leiden tot onzekerheid, schaamte, een verminderd zelfvertrouwen, etc. Het is daarom van belang vroegtijdige begeleiding in te schakelen.
Behandeling
Lezen
In de behandeling besteden we aandacht aan het vergroten van de vloeiendheid en nauwkeurigheid van het lezen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen met leesproblemen gemotiveerd worden om te (blijven) lezen. Daarom geven we ook tips voor het stimuleren van de leesmotivatie (leuke boeken lezen!) en het leesplezier. In de behandeling wordt gewerkt met Sleeplezen en Connect-lezen.
Spelling
De spellingvaardigheid wordt vergroot middels de KWeC-methodiek. Dit is een multi-sensoriële spellingmethodiek, waarbij we aansluiten bij de spellingmethode die op school gehanteerd wordt. Middels gekleurde blokjes (visuele en tactiele ondersteuning), auditieve ondersteuning, een online computergestuurd programma en humor wordt de opbouw van de Nederlandse spelling verduidelijkt. Dit heeft een positief resultaat op de spellingresultaten en de eigenwaarde van het kind.