Logopedie Centrum Groningen is een allround logopedische praktijk voor kinderen, volwassenen en ouderen. Wij bieden hulp als je niet zó kan communiceren met je omgeving als je eigenlijk zou willen. Als logopedisten doen wij er alles aan om die communicatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Binnen onze allround logopediepraktijk zien we een grote diversiteit aan cliënten, van wie leeftijden en klachten - en daardoor hun zorgvragen - sterk uiteen kunnen lopen.


Adem


Zonder het te merken en zonder enige inspanning, ademen we ongeveer 2500 keer per dag. Of we nu slapen of wakker zijn, we ademen gemiddeld 12 keer per minuut, en in 24 uur ademen we meer dan 8000 liter lucht in en uit. Bij hevige fysieke inspanning kan de ademhaling oplopen tot 80 keer per minuut. De adem is zowel in rust, bij het spreken als bij inspanning van essentieel belang. Wanneer adem niet functioneel verloopt, kunnen allerlei klachten ontstaan.

Stem


Iedere stem is persoonlijk. Het is jouw eigen geluid en geeft uiting aan wie je bent als persoon. Je stem zegt iets over je; hoe je je voelt, hoe je stemming is en je conditie. Maar je stem kan ook iets zeggen over wie je bent in het sociale verkeer, je opleiding, je positie en je rol in de samenleving. Iemands stem is uniek. Niemand heeft precies dezelfde stem als jij, al komen die van je familieleden vaak wel heel dichtbij.

Spraak


We spreken in zinnen die bestaan uit woorden, lettergrepen en letters. Elke letter heeft zijn eigen klank. Woorden bestaan uit verschillende klanken achter elkaar. Zowel kinderen als volwassenen kunnen te maken krijgen met stoornissen in de spraak (articulatiestoornissen) waarbij spraakklanken worden vervangen, weggelaten en/of vervormd. Soms gaat het om slechts één of enkele klanken, soms om veel meer.

Taal


Taal zorgt ervoor dat we onze gedachten en gevoelens kenbaar kunnen maken en duidelijk kunnen maken wat we willen en denken. We kunnen door taal contact hebben met anderen om gevoelens, ideeën en ervaringen uit te wisselen Of we nu blij, verdrietig, opgewonden of gefrustreerd zijn, we hebben iemand nodig tegen wie we dat kunnen zeggen. Taal is één van de middelen die we gebruiken om te communiceren.

Slikken


De mond wordt gebruikt om te spreken, maar ook om te eten en te drinken. Een goede samenwerking tussen lippen, tong, kaken, gebit, gehemelte en keel is noodzakelijk om slikken tot een succes te maken.